Riool verstopt, wat moet je doen?

Vrouw in de bouw is een blog over ALLES dat met aannemers, bouwondernemingen, klussen en de bouw te maken heeft.

Riool verstopt, wat moet je doen?

Riool verstopt, wat moet je doen?

22 juni 2022
 Categorie├źn:
aannemers verwarming & airco, Blog


Een verstopt riool is natuurlijk ontzettend vervelend. Het toilet, de douche, bad, de wasmachine, vaatwasser en de wasbakken in je woning komen allemaal uit in deze afvoerput. Dit huishoudwater zit vol met zeepresten, haren en andere vervuiling. Logisch dus dat het kan gebeuren dat je riool een keer verstopt raakt. Maar hoe herken je dit? En wat moet je doen als je riool verstopt zit? Wij vertellen je er alles over in dit blog. Lees snel verder.

Hoe herken je een verstopt riool?
Er zijn verschillende manieren waaraan je kunt herkennen dat je riool verstopt zit. Zo kan het zijn dat je toilet niet goed doorspoelt, dat er een rioollucht uit de afvoer komt of dat er een lekkage ontstaat na een zware regenbui. Ook een borrelend geluid uit de gootsteen of water dat lang in de wasbak, douche of het bad blijft staan kunnen tekenen zijn van een verstopte riolering. Wanneer je afvoer verstopt zit dan is het belangrijk dat je niet te lang wacht om dit probleem op te lossen. Het probleem kan namelijk snel verergeren en daardoor lopen de kosten flink op.

Zelf je riool ontstoppen
Heb je te maken met een verstopping in je woning? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om dit probleem zelf op te lossen.

Heet water en soda
Het eerste dat je kan proberen is het vullen van een emmer met heet water en drie kopjes baking soda. Dit mengsel giet je vervolgens door je afvoer, daarna kun je er een scheutje azijn bij gieten. Je zult merken dat dit mengsel nu flink gaat schuimen, dat is volkomen normaal. Laat dit geheel nu een paar uur intrekken en gooi er dan nog een emmer heet water overheen.

De plopper
Je kunt ook een plopper gebruiken om je riool te ontstoppen. Een plopper zorgt voor een drukverschil in de afvoer, waardoor het vuil gemakkelijk los komt. Hiervoor vul je de gootsteen eerst gedeeltelijk met water. Vervolgens plaats je de plopper over de opening van de afvoer en beweeg je de plopper snel op en neer. Herhaal deze actie tot de verstopping weg is.

Een expert inhuren om de ontstopping te verwijderen
Hebben de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geen effect gehad? Schakel dan een professional in om de verstopping te verhelpen. Zo'n specialist kan de exacte plek van de verstopping opsporen en de verstopping verwijderen. Zo weet je zeker dat je probleem op een veilige en nette manier is verholpen.

Over ons
Als vrouw in de bouw

Hallo daar. Mijn naam is Cindy en ik werk in de ruwbouw sector. Op het eerste gezicht lijkt het misschien nogal vreemd dat men een vrouw in de bouw vindt, maar dit vind ik wat kort door de bocht. Ik denk namelijk dat er genoeg vrouwen zijn die met net zo veel plezier in de bouw werken als een man. Met plezier lees en schrijf ik over de bouwsector. Vandaar dat ik nu deze blog over aannemers, bouwondernemingen, werk zelf, klussen, etc gestart ben. Verder heb ik veel interesse in binnen en buitenhuis architectuur. Met andere woorden schrijf ik over ALLES wat met bouwen, huizen en inrichting te maken heeft. Veel kijk en leesplezier.