Alles over de tuinarchitect

Vrouw in de bouw is een blog over ALLES dat met aannemers, bouwondernemingen, klussen en de bouw te maken heeft.

Alles over de tuinarchitect

Alles over de tuinarchitect

20 maart 2017
 Categorie├źn:
Landschap, Blog


Het beroep van een tuinarchitect is een beschermde titel en niet iedereen mag die naam gebruiken. Het kent dezelfde bescherming als de beroepen architect en landschap architect. Om de titel te mogen dragen moet men ingeschreven staan in het zogenoemde architectenregister. Het werk van een architect is meer dan wat een tuinman doet, hij houdt zich niet alleen met tuinen bezig, maar ook met het ontwerpen van andere groene ruimtes zoals: parken en andere natuur voorzieningen. Een architect voor tuinen heeft een opleiding op Hbo- niveau of op universitair niveau afgerond.

Het verschil tussen een tuin architect en tuinaannemer
Het ontwerpplan van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen wordt door de architect uitgevoerd. Hij houdt daarbij rekening met de vorm, grootte en de wensen van de opdrachtgever. Hij tekent de hele planuitvoering uit en de tuinaannemer voert het uit. De architect ziet erop toe of de aannemer zijn werk goed doet en houdt toezicht op alle gebeurtenissen. Hij werkt in nauw contact met de aannemer. Hij werkt meestal met meerdere vakmensen samen, allemaal gespecialiseerd is hun eigen vakgebied. Voordat het hele traject wordt gestart wordt er eerst via een driedimensionaal beeld door een speciaal computerprogramma een beeld geschetst hoe de tuin of het park eruit gaat zien in alle seizoenen. In het programma kunnen de opdrachtgevers aan de hand van een uitgebreide plantenencyclopedie de planten kiezen die men wenst. Men wordt op de hoogte gesteld van alle onderhoudsgemakken, verzorging, kleuren en grondsoorten die planten en bomen nodig hebben. Goede kennis van planten en verschillende bodemsoorten is voor een architect heel belangrijk. Na goedkeuring werkt de architect zijn beplantingsplan uit.

De tuinarchitect is meer dan een tuinontwerper
Een tuin architect is een vakman/ vrouw die zijn beroep verstaat. Naast het ontwerpen van tuinen, moet hij ook veel van de technische kant weten en daar met het ontwerpplan rekening mee houden. Hij zorgt ervoor dat elektriciteit en waterleidingen ook opgenomen worden in het technisch plan van zijn concept. Hij zal zijn materialen zorgvuldig uitkiezen en houdt hierbij rekening met gebruiksvriendelijkheid en het milieu. Om een goede professionele tuin architect in te schakelen moet er een budget afgesproken zijn die aan het hele traject zijn verbonden. Men moet ook rekening houden met de wetgeving en alle andere juiste papieren die daarvoor nodig zijn om een tuin of park te mogen restylen. Een tuinarchitect is meer dan een tuinaannemer en tuinontwerper. Voor tuinontwerper is er geen garantie dat u de juiste vakbekwame persoon heeft met een goede opleiding, die een tuin architect wel heeft.

Kijk voor een gerenommeerde tuinarchitect in de omgeving Eindhoven eens op de site van Hovenier Fons Linders BV

Over ons
Als vrouw in de bouw

Hallo daar. Mijn naam is Cindy en ik werk in de ruwbouw sector. Op het eerste gezicht lijkt het misschien nogal vreemd dat men een vrouw in de bouw vindt, maar dit vind ik wat kort door de bocht. Ik denk namelijk dat er genoeg vrouwen zijn die met net zo veel plezier in de bouw werken als een man. Met plezier lees en schrijf ik over de bouwsector. Vandaar dat ik nu deze blog over aannemers, bouwondernemingen, werk zelf, klussen, etc gestart ben. Verder heb ik veel interesse in binnen en buitenhuis architectuur. Met andere woorden schrijf ik over ALLES wat met bouwen, huizen en inrichting te maken heeft. Veel kijk en leesplezier.