Wat is Laminaat?

Vrouw in de bouw is een blog over ALLES dat met aannemers, bouwondernemingen, klussen en de bouw te maken heeft.

Wat is Laminaat?

Wat is Laminaat?

16 februari 2017
 Categorie├źn:
Stukadoors, Blog


In dit artikel vindt u informatie over wat laminaat precies is en wat de voor- en nadelen zijn van een laminaat vloer. Leest u snel verder!

Wat is laminaat? 
Laminaat is een vloer die bestaat uit meerdere lagen die samengevoegd zijn door een laminatieproces. Laminaat bestaat uit de volgende vier lagen: toplaag, dessinlaag, HDF laag en een dragerlaag. De toplaag is een beschermlaag die de vloer moet beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden bij dagelijks gebruik. Meestal is deze toplaag gemaakt van melamine en korund. De dessinlaag is gemaakt van papier waarop een afbeelding van hout staat afgeprint. Hierdoor lijkt het laminaat van echt hout te zijn, wanneer u naar de vloer kijkt. De HDF laag geeft volume aan het laminaat, zodat de plank stevig is en niet gemakkelijk kan buigen. De dragerlaag bestaat ook weer uit melamine en moet de vloer aan de onderkant beschermen tegen vocht. 

Laminaat is er in verschillende kwaliteitsuitvoeringen. Bij goedkoop laminaat is de toplaag vaak dun, waardoor de levensduur van de vloer vele malen korter is dan bij een dure uitvoering. Let u daarom bij de aanschaf goed op welke kwaliteit u heeft. Dit bespaart u een hoop ellende achteraf. De kwaliteit wordt aangeduid met een nummer tussen de 21 en de 34. Hoe hoger dit nummer is, hoe hoger de kwaliteit. Nummer 21 is bijvoorbeeld voor licht gebruik en nummer 34 is voor zeer intensief commercieel gebruik.

Voordelen en nadelen van laminaat
Een laminaat vloer is veel goedkoper dan een gewone houtenvloer of een parketvloer. Laminaat ziet er echter wel uit als gewoon hout, dus heeft u hetzelfde uiterlijk voor veel minder geld. Bij Laminaat is de kans op vlekken en krassen veel minder dan bij echt hout. De vloer kan dus tegen een stootje. Ook is er veel minder onderhoud nodig om een laminaat vloer in goede conditie te houden. U hoeft de vloer alleen maar even af te wassen met een vochtige doek en dan is deze weer zo goed als nieuw. U hoeft de vloer dus niet meer te boenen en te lakken. Dit scheelt veel tijd.  Een laminaat vloer zorgt voor meer geluidsoverlast dan een traditionele houten vloer. Als u bijvoorbeeld in een flat woont, dan kunnen de onderburen u horen lopen. Dit is gelukkig grotendeels op te lossen met het plaatsen van een goede ondervloer die het geluid dempt. Beschadigingen zijn bij een laminaat vloer veel minder gemakkelijk te herstellen. Bij een flinke kras of deuk bent u vaak genoodzaakt tot het leggen van een nieuw paneel. Ook voelt een vloer van laminaat hard aan en is minder warm aan de voeten (een tapijt of vloerkleed kan gedeeltelijk uitkomst bieden). 

Tot slot 
Met deze informatie bent u nu goed op de hoogte van wat een laminaat vloer is. Benieuwd naar een speciaalzaak in laminaat? Kijk dan bij de Parket en Laminaatwinkel. Veel succes bij de aanschaf van uw nieuwe vloer!

Over ons
Als vrouw in de bouw

Hallo daar. Mijn naam is Cindy en ik werk in de ruwbouw sector. Op het eerste gezicht lijkt het misschien nogal vreemd dat men een vrouw in de bouw vindt, maar dit vind ik wat kort door de bocht. Ik denk namelijk dat er genoeg vrouwen zijn die met net zo veel plezier in de bouw werken als een man. Met plezier lees en schrijf ik over de bouwsector. Vandaar dat ik nu deze blog over aannemers, bouwondernemingen, werk zelf, klussen, etc gestart ben. Verder heb ik veel interesse in binnen en buitenhuis architectuur. Met andere woorden schrijf ik over ALLES wat met bouwen, huizen en inrichting te maken heeft. Veel kijk en leesplezier.