Een uniek dak? Laat een leidekker leipannen plaatsen!

Vrouw in de bouw is een blog over ALLES dat met aannemers, bouwondernemingen, klussen en de bouw te maken heeft.

Een uniek dak? Laat een leidekker leipannen plaatsen!

Een uniek dak? Laat een leidekker leipannen plaatsen!

2 november 2016
 Categorieën:
Dakwerken, Blog


Leidaken voor oudbouw én nieuwbouw

Wilt u uw bedrijfspand of woning een authentieke uitstraling geven, dan kan een leidekker het dak voorzien van leisteen. Een uniek natuurproduct dat niet alleen veel karakter heeft, maar ook erg duurzaam is. Want leisteen dakpannen gaat jarenlang mee zodat u ze vrijwel nooit hoeft te laten vervangen. Lei wordt nog vaak gezien als een historisch bouwmateriaal waarmee daken van oude grachtenpanden, kerken en monumentale gebouwen zijn uitgevoerd. Maar tegenwoordig is het weer helemaal in ere hersteld. Zo passen hedendaagse architecten dit type natuursteen steeds vaker toe bij nieuwbouwhuizen en moderne panden om ze een uniek, natuurlijk karakter mee te geven. En niet alleen voor daken is het geschikt; lei is ook een populaire vorm van gevelbekleding.

Uniek in tint en kwaliteit

Lei is een zeer sterke steensoort met een bijzondere gelaagdheid waardoor het tot vrij dunne platen kan worden verwerkt. Niet alleen is het goed bestand tegen hoge temperaturen, vorst en de invloeden van wind, regen en zouten, het verkleurt ook niet in de zon. Door de natuurlijke aard is iedere leiplaat uniek in structuur en tint. Daarbij komen variëteiten in antracietkleuren het meest voor, maar lei kan ook prachtige bronstinten hebben. Het leggen van leipannen gebeurt in verschillende dekkingspatronen; in rechthoeken, ruiten of schubben. Naast natuurlijk lei bestaan er ook keramische en zelfs kunststof leipannen. Deze zijn goedkoper en nog makkelijker te verwerken dan het oorspronkelijke stenen product en hebben als voordeel dat ze ook in uiteenlopende siervormen verkrijgbaar zijn.

Goede prijs- kwaliteitverhouding

Leien daken zijn wat duurder in aanschaf dan normale gebakken dakpannen, maar gaan een stuk langer mee. Dat is ook goed te zien aan alle monumentale panden waarvan de leidaken de tand des tijds vaak uitstekend hebben doorstaan. Bij de aanschaf van leipannen is het wel belangrijk om te kijken naar de dikte en de kwaliteit van de lei, want dat bepaalt de uiteindelijke levensduur. Omdat lei natuurlijk is gevormd kunnen daar grote verschillen in zitten. Kiest u voor natuurlijk lei, dan is iedere dakplaat uniek en dat heeft effect op de totale uitstraling van het dak. Wilt u de dakbedekking of gevelbekleding zoveel mogelijk in dezelfde kleur houden, dan kunt u beter kiezen voor keramische leipannen in dezelfde tint.

Specialist nodig? Vraag een leidekker om raad!

Het plaatsen van lei is maatwerk en daarvoor neemt u het beste een specialist in de arm, namelijk een leidekker. Deze kan u informeren over alle mogelijkheden en bekijken welk type, kleur en legpatroon geschikt is voor uw dak of gevel. De meeste leispecialisten zijn ook bekwaam in het uitvoeren van historische restauraties en het plaatsen van koper- of zinkwerk. In combinatie met lei levert dat een prachtig en uniek dak op.

Over ons
Als vrouw in de bouw

Hallo daar. Mijn naam is Cindy en ik werk in de ruwbouw sector. Op het eerste gezicht lijkt het misschien nogal vreemd dat men een vrouw in de bouw vindt, maar dit vind ik wat kort door de bocht. Ik denk namelijk dat er genoeg vrouwen zijn die met net zo veel plezier in de bouw werken als een man. Met plezier lees en schrijf ik over de bouwsector. Vandaar dat ik nu deze blog over aannemers, bouwondernemingen, werk zelf, klussen, etc gestart ben. Verder heb ik veel interesse in binnen en buitenhuis architectuur. Met andere woorden schrijf ik over ALLES wat met bouwen, huizen en inrichting te maken heeft. Veel kijk en leesplezier.